ONDERWIJSLOOPBAAN


Mijn loopbaan in het onderwijs ben ik begonnen in het lager onderwijs. Aan de Eerste School met den Bijbel in Enschede. Mijn opleiding heb ik gehad aan de Gereformeerde Onderwijzers Opleiding, G.O.O., ook in Enschede. Een ongesubsidieerde opleiding, waarbij je de drie leerkringen moest afsluiten met Staatsexamens.

Direct na de "kweekschool" heb ik o.l.v. Prof F.W.Prins gestudeerd voor de akte M.O.a Pedagogiek.

Na drie jaar werken in Enschede kreeg ik een benoeming aan de "gereformeerde Streekschool voor Arnhem e.o.".

Daar heb ik vijf jaar gewerkt.

Daarna werd ik benoemd als Hoofd van 'De Mirt", gereformeerde basisschool in Kampen.

Ondertussen ( 1975) slaagde ik in Utrecht ( studieleider dr. J.Bijl) voor de akte Pedagogiek M.O.b.

In 1979 kwam aan de gereformeerde Pedagogische Academie een baan vrij als docent pedagogiek /didactiek.

Wat ik dacht dat de baan van m.n leven zou zijn duurde slechts vijf jaar: door bezuinigingen ging ca de helft van de banen in rook op. Ik was de jongste in mijn vakgebied. Dus... wegwezen.

In 1983 werd in conrector brugklassen aan de Gereformeerde scholengemeenschap Amersfoort. Vaak ook met VWO 2 er bij.

In 1996 kwam de school in een grote crisis terecht. Alles werd opgeschud. Ik werd adjunct directeur onderwijs aan de "onderbouw" (de eerste drie klassen (en ook voor een deel schoolbreed (Met twee nevenvestigingen en het gefuseerde LBO.)

In 2004 ging ik met pensioen. Bij de activiteiten die ik daarna ondernam kwam voor een aantal jaren o.a. de functie van secretaris van het LVGS, Landelijk verband van gereformeerde schoolverenigingen op mijn weg.

Daarna heb ik veel tijd besteed aan het onderzoek naar "pedagogische en didactische gedachten en ontwikkelingen in het gereformeerd vrijgemaakt onderwijs" uitmondend in mijn boek TUSSEN DROOM EN DAAD. (2012)

Ik heb er zelf in gezeten, en werd altijd weer getriggerd door de vraag""waarom ??" Waarom afwijzen het "vom kinde aus"? Het te hoop lopen tegen Van Kemenade? Bang zijn voor medezeggenschapsraden? Enzovoort. Eerst heb ik gespeurd in pedagogische gedachten in het christelijk onderwijs van ca 1800 tot de tweede wereldoorlog.

Ondertussen redigeerde ik samen met Hans Maris "MOTIVATIE EN IDENTITEIT", over fundament en beweeglijkheid van het gereformeerd onderwijs (2011).

Een bundel artikelen met het oog op het afscheid van LVGS medewerker Ton van Leijen, en ook vanwege de feitelijke teloorgang van het LVGS als landelijk bureau ten dienste van het gereformeerd onderwijs.

Verder heb ik voor "DE FONTEIN", onze kerkelijke gemeente, allerlei werk verricht: lid bestuursraad (op het gebied jeugd), voorzitter jeugdraad, ouderling en voorzitter van beroepings-en selectiecommissies. Niet alles tegelijk.

Zo nu en dan houd ik mij bezig met het meehelpen formuleren van doelstellingen van de leergebieden in de basisschool voor de onderwijsuitgeverij "KLASSEPLAN." ( www.klasseplan.nl )

Er is genoeg tijd over om te fietsen, te lezen, te fotograferen (kijk maar) en uit te gaan naar bv musea en soms naar een klassiek concert.